Radijalni udarni talas - šokvejv, je visoko efektivan metod lečenja povreda i bolova. Svoje karakterne osobine ispoljava u vidu:

  • stimulacije metabolizma,
  • normalizacije mišićnog tonusa,
  • pojačanog kretanja kiseonika i pojačane prokrvljenosti povređenog tkiva.

Zapaljenske procese talasi razgrađuju do potpunog oporavka. Izuzetnu prednost u poređenjenju sa ostalim fizikalnim agensima ima u rešavanju kalcifikata i njegovog eleminisanja kroz metaboličke procese. Proces taloženja kalcijumovih soli može zahvatiti petnu kost, tetive rotatorne manžetne ramena, pripoj ahilove tetive na petnoj kosti.

 


 

Shockwave ima primenu kod:

  plantarni fascitis
  petni trn
  kalcificirajući tendinitis ramena
  radijalni epikondilitis (teniski lakat)
   ulnarni epikondilitis (golferski lakar)
   ahilodinija - bol u ahilovoj tetivi
   patelarni tendinitis (skakačko koleno)
   trohanterični tendinitis

U našoj ambulanti, veliku uspešnost u lečenju ovih stanja omogućava nam  rad na najsavremenijem šokvejv aparatu, švajcarske kompanije "Storz", koja iza sebe ima kliničke studije koje dokazuju uspešnost u otklanjanju gore navedenih problema.

Osim rada na radijalnom šokvejv aparatu, posedujemo i fokusirani šokvejv - FSW. Veliku snagu i milimetarsku preciznost poseduje ovaj aparat, koji ima do 12 cm dubinu penetracije, na taj način nam olakšava duboka prodiranja u mekotkivne i koštane strukture. Osim u ortopediji, fokus šokvejv ima svoju primenu i u rešavanju uroloških problema u vidu erektilne disfunkcije, hroničnog pelvičnog bola - CPPS i Pejronijeve bolesti,

Često postavljana pitanja

Pogledajte neka od najčešće postavljenih pitanja u vezi sa Shockwave terapijom

Da li shockwave terapija boli?
Tokom tretmana može postojati nelagodnost koja je isključivo individualna. Stepen i tolerancija mogućeg bola je moguće dozirati smanjem frekvencije i jačine udarca.

Koliko je tretmana potrebno uraditi?
Za većinu dijagnoza kao što su plantarni fascitis, petni trn, kalcifikajiski tendinitis ramena, bol u ahilovoj tetivi, patelarni tendinitis (skakačko koleno) je predviđeno uraditi 3-5 tretmana, osim teniskog i golferskog lakta koji je ograničen na 5-8 tretmana.

Terapije se obično rade jednom do dva puta nedeljno, nekada i više usled pojačane reakcije tkiva usled usporenog lokalnog metabolizma.

Da li je Shockwave bezbedan?
Da. Shockwave terapija ne moze pogoršati stanje ili napraviti dodatnu komplikaciju.

Kako izgleda tok terapije?

  • Zauzima se ležeći ili sedeći položaj u zavisnosti od tretirane regije
  • Nanošenje ultrazvučnog gela - upotreba ultrazvučnog gela kao kontaktnog sredstva je neophodno radi efikasanog prenosa kinetičke energije udarnih talasa.
  • Shockwave terapija - Kombinacijom aplikatora tretiramo okolna tkiva i bolnu tačku.
  • Vibromasaža kao završni proces, koji za cilj rastresa meka tkiva i opušta.